Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2013 22:36 - България остава сред най-неконкурентоспособните нации в света
Автор: milcho128 Категория: Политика   
Прочетен: 573 Коментари: 0 Гласове:
0




България остава сред най-неконкурентоспособните нации в света, а пред страната ни стоят множество неразрешени проблеми. Това сочи годишникът на световната конкурентоспособност 2012 на Института за развитие на управлението, Швейцария (IMD World Competitiveness Yearbook 2012). Резултатите бяха обявени от Центъра за изследване на демокрацията, с чието участие България е включена в изследването за седма поредна година.

Сред причините за това са лошото качество на образованието и липсата на иновации и инвестиции.

Страната ни е на едно от последните места - 54-то сред водещите 59 световни икономики, въпреки че тази година се изкачва с едно стъпало нагоре. Преди нас се нарежда дори съседката ни Румъния - на 53-то място.

С по-ниски показатели от нашите са само Аржентина, Украйна, Хърватия, Гърция и Венецуела. Въпреки това България е една от малкото нации, които показват подобрение на своята конкурентоспосбност през 2012 г. 

На първо място в класацията за втора поредна година е Хонконг. По‐голямата част от държавите - 29 от тях са загубили конкурентоспособност, а  шест запазват своята позиция от миналата година.

Бизнесът е най-слабото място в оценката за България. Страната ни е сред трите най-неатрактивни икономики и по състоянието на трудовия си пазар. Заетостта заедно с предоставяните публични услуги като образование и медицинско обслужване са оценени от швейцарските експерти като "много лоши". Проблемите в заетостта идват най-вече от тежкото състояние на дългосрочната и младежката безработица.

Резултатите на страните в годишника се наблюдават внимателно от международните инвеститори.

Докладът оценява международната конкурентоспособност на страните на база на над 300 показателя, които описват как работят икономиките, колко ефективни са и каква икономическа среда създават правителството и бизнесът и какво е качеството на наличната инфраструктура (базова, научно-технологична и иновационна, здравеопазване и образование).

Позицията на България е предопределена от множество икономически негативи - лошото качество на инфраструктурата, липса на добро управление, липсата на стабилен правов ред, състоянието на научно-техническата и иновационната инфраструктура, образованието и здравеопазването.

Според данните от годишника, през последната година в България е имало подобрение в ръста на БВП, в баланса по текущата сметка, бюджетния дефицит, инвестициите в телекомуникациите, износа на стоки като процент от БВП и като ръст в сравнение с 2011 г.

Влошили са се показателите, свързани с инфлацията, директните чуждестранни инвестиции, безработицата, здравната инфраструктура и бюрокрацията.

Годишникът на IMD за поредна година препоръчва да се вземат адекватни мерки за повишаване на заетостта, справяне с корупцията и данъчните измами, намаляване на бюрокрацията и изграждане на електронно правителство, преминаване от ценова към иновационна конкурентоспособност, поощряване на инвестиционната активност, подновяване на енергийните мрежи и енергийната ефективност и поощряване на възобновяемите енергийни източници.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: milcho128
Категория: Технологии
Прочетен: 20462
Постинги: 11
Коментари: 1
Гласове: 4
Архив